szerda

TEHETSÉGEK, MÚZSÁK, SZÁRNYAK


NAPLÓLAPOK


Jó estét, kedvesem! Hadd meséljem el neked, mit csináltam ma.
A Neten barangoltam, amit mostanában szeretek csinálni. Ma inkább irodalmi hangulatban. Írásokat kerestem, jó írásokat, elsősorban amatőröktől. Minden írás érdekel, minden műfajból. Szeretek olvasni.
Kíváncsi voltam, mit találok. Tudom, hogy írás akad bőven, van miből válogatni.
Hogyan lehet ilyesmit találni? A legkönnyebb, ha az ember megnézi a sokféle amatőr irodalmi weboldal kínálatát, és válogat, mint tót a vadkörtében. A másik módszer, hogy írói blogokat böngészünk.

Az irodalmi közösségi oldalakon keresgélni jó módszer, de kissé szűkíti a kört. Ezek a weblapok vagy tematikusak (pl. sci-fi, gothic, romantikus, verses, stb.), vagy más módon szelektálnak. Ezt a szelektálást meg kell magyaráznom.
Vannak olyan írók, akik egyszerűen nem illenek be semmiféle kategóriába. Egyéniségek, akik meg nem értett zseniként téblábolnak az eminens középszerűség páholyaiban.
Néhány kezdő író, költő bátortalan is. Nem mernek irodalmi közösségi oldalakon publikálni, mert félnek a kritikától. (Néhány hozzászólást, "építő" bírálatot elolvasva ezt meg is tudom érteni.) Az íróféle érzékeny lélek. A Múzsa ajándéka, a hófehér szárny sebezhető testrész. Ha vér csordul belőle, elhallgatnak a szavak. Meddig? Néha nagyon hosszú időre, még az is előfordul, hogy örökre. Micsoda vétek! Nem ártana ezt minden jó szándékú "kommentezőnek" észben tartania…
Ennek ellenére az ilyen típusú oldalak létezése nagy lehetőség sok tevékeny amatőrnek, és mindegyik igazi szellemi kincsesbánya a lelki szegénység boldogságát hirdető korunkban.

Az írós blogokat illetően szintén csodálatos a választék. Ez a web-felület a született szólistáknak való. Adott egy üres tér (akár egy csinos papírlap), és csábít, hogy töltsd be édes álmaidban dédelgetett legszebb szavaiddal.
Sok-sok ilyen blogot lehet találni. Komolyan mondom, lelkesítő az eredmény. Vannak közöttük igazi drágakövek, mindenféle műfajból. Legszívesebben odakiáltanék a szerzőknek, hogy "Ez az, srácok, hajrá, ne hagyjátok magatokat!"
Nem kiáltok, mert egyrészt nem szokásom, másrészt jól megvannak a biztatásom nélkül is. Csak örülök, csöndesen, de nagyon.
A szavak művészete, minden ellenkező híresztelés ellenére nem sorvadó műfaj. Már születik, növekszik, öntudatára ébred, és szárnyat bont az utánpótlás!


Nincsenek megjegyzések: