szombat

CSILLAGKÖZI MESÉK


HŰHA!

33 év. Most majdnem azt mondtam, 33 hűha.

Egy Kis Évforduló.
(Kerestem, de még nem láttam magyar oldalakon, hogy mások is megemlékeznének róla. Lehet, hogy én vagyok az első, ebben a szerény kis blogban. Szeretem a csillagászatot, az űrkutatást. Nem is tagadom, és nem tagadom meg önmagamat sem. Tehát, évforduló.)

1977. augusztus 15. Vasárnap lesz 33 éve, hogy hallottunk egy rádióadást, amelyről még most sem tudjuk, hogy kinek szólt. Talán nem véletlenül hallottuk. Lehet, hogy nekünk küldték.

Nem vagyok pontos, mert hatásos akartam lenni.

Nem MI hallottuk, csak egy rádiótávcső. Emberi füllel nem volt érzékelhető. És nem teljesen biztos, hogy rádióadás volt. Csak egy keskenysávú jelsor, amit a csillagász urak és (remélem) hölgyek is túl jól strukturáltnak találtak ahhoz, hogy természetes képződmény legyen.
(Azért remélem, hogy csillagász hölgyek is, mert elég kevesen vannak, sajnos. Én pl. lettem volna, de nem jött össze. Bocsánat, hogy a szavamba vágtam! Folytatom.)

"A Hűha! jel egy erős, keskenysávú rádiójel volt, amelyet Dr. Jerry R. Ehman 1977. augusztus 15-én fogott, mialatt a SETI program keretében az Ohio állami egyetem által rendelkezésre bocsátott „Big Ear” („Nagy Fül”)[1] rádióteleszkóppal dolgozott. A jel olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak. 72 másodpercig tartott, és azóta sem ismétlődött meg.
Első meghökkenésében, hogy a jel mennyire hasonlít a földön kívüli civilizációktól várt rádiójelek mintázatára, Ehman a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként az angol „Wow!” (Hűha!) felkiáltást írta, ezért a jel a későbbiekben „Wow! signal” (Hűha! jel) néven vált ismertté. A Hűha jel jelentése: ez nem semmi!"

(SETI = Search for Extra-Terrestrial Intelligence)
(Az idézett szöveg - többek között - a Wikipédia Hűha! jel című szócikkéből való.)

Szóljatok már hozzá, no! Nem kell regisztrálni.

5 megjegyzés:

shona írta...

JÓ:) Hozzászólok, mint időnkénti, néma látogatód, olvasód:))

Ez furcsa:)
A Wikipédiára felkerült, egyébként pedig azóta is néma csend?
Megfejteni sem próbálták az üzenet mondanivalóját?
Vagy éppen ezért van csend körülötte, mert mondanivalója van, amit jobb, ha nem tudunk?
EGy ilyen erövid idézet, cikk pedig fel tudja az ember kíváncsiságát éleszteni...

G. J. GOTH írta...

Kedves Shona! Köszönöm a hozzászólásodat! A téma tényleg izgalmas, és megígérem, hogy részletesebben válaszolok a megjegyzésedre - október 10 után. Nagyon lefoglal a regényem befejezése, és nincs türelmem kizökkenni belőle. Majd jövök...

Bea írta...

Én sajna nem hiszek a földönkívüli civilizációk létezésben.
Inkább a tömegmanipulálás jut az eszembe az ilyen esetekről.
Ismered Drábik János könyvét a tudatmódosításról? Na az valószínűbb, szeintem.

Bea írta...

Én sajna nem hiszek a földönkívüli civilizációk létezésben.
Inkább a tömegmanipulálás jut az eszembe az ilyen esetekről.
Ismered Drábik János könyvét a tudatmódosításról? Na az valószínűbb, szeintem.

G. J. GOTH írta...

Kedves Bea!
Én azt hiszem, itt senki nem állított olyat, hogy létezik. Csak tudósokat idéztem. Én sem, és az eddigi hozzászólóim sem hiszünk az un. UFO-kban. A SETI egy tudományos program, nem UFO hívők megszállott gyülekezete. A Fermi paradoxon, amelyre hivatkoztam, abból áll, hogy bár minden matematikai valószínűsége megvan, hogy más csillagrendszerekben is kialakulhatott az élet valamilyen formája, tehát lennie kell - de mivel ennek jelét eddig nem sikerült felfedezni, tehát nincs. A Fermi paradoxon a modern csillagászat egyik alaptétele, és nem a kókler ufó-kutatók propagandája. Enrico Fermi egy Nobel-díjas olasz fizikus volt. A jelenleg élő tudósok közül Stephen Hawking (az angol Királyi Tudományos Társaság tagja, fizikai Albert Einstein-díjat kapott) határozottan állítja, hogy szinte biztosan létezik élet más bolygókon, sőt talán a világűrben, a csillagközi térben is. (Én pedig könyvre könyvet ajánlok neked szeretettel. Almár Iván, az egyik legjelentősebb magyar csillagász, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia vezetője volt. Az ő könyvei a "Ha jövő, akkor világűr", és a "SETI szépsége".)
Egyébként szerintem egyikünket sem vertek, sem nem bántalmaztak, sem nem sokkoltak annak érdekében, hogy szeressük a csillagászatot :))