csütörtök

CSILLAGKÖZI MESÉK


KIRK KAPITÁNY UTOLSÓ PARANCSA

Mielőtt belemerülünk, tisztázzuk, hogy dunsztom sincs, mi volt Kirk kapitány utolsó parancsa. Ha ezt megírta is valamelyik Star Trek regény, vagy forgatókönyv, én trehány sci-fi rajongó vagyok, és nem találkoztam vele. Pedig érdekelne… de most nem erről lesz szó.
A címmel csupán jelezni szerettem volna, hogy az űrrepülésről fogok mesélni.

A Kirk kapitány utolsó parancsa egy szabad asszociáció részemről. Arról jutott eszembe, hogy a Discovery éppen búcsúrepülésének utolsó feladatait teljesíti a Nemzetközi Űrállomáson. Vagyis, itt a vége.

A Discovery utolsó repülése után még az Atlantis és az Endeavour is tesz egy orbitális kört odafönt, aztán véget ér a NASA űrrepülőgép-programja. Ennek a programnak az első projektje, a 70-es években (a múlt században!) készült el. A prototípus, vagyis az első space shuttle neve Enterprise volt; a Star Trek klasszikus sorozatának csillaghajója után keresztelték el így. (Az Enterprise parancsnoka pedig James T. Kirk kapitány volt, ha valaki nem tudná.)

– Gentlemen, your work today has been outstanding and I intend to recommend you all for promotion... in whatever fleet we end up serving.
(Uraim, a munkájuk ma kiemelkedő volt, és nekem szándékomban áll előléptetésre javasolni önöket... bármilyen flottában szolgálunk majd végül.)

Az Enterprise űrrepülőgép sosem járt az űrben. Nem volt rá alkalmas hajóműve, és nem volt hővédő-pajzsa sem. Csak tesztrepüléseket végzett a légkörben, aztán egy múzeumba került.
A program 6 űrsiklója közül néhánynak regényes, vagy inkább filmre kívánkozó története van. Kettőnek (a Columbia és a Challenger) tragikus események tették világhírűvé a nevét. Sajnos, ilyen katasztrófák előfordulnak az űrrepülés történetében, mert a világűr még mindig "a nem ismert tartomány" (hogy megint egy Star Trek idézettel éljek).

A NASA, úgy tűnik, amúgy is hajlamos a sci-fi világából ihletni kísérleteinek nevét. Az Enterprise után most éppen R2 az új sci-fi jövevény a NASÁ-nál, a Csillagok Háborúja bájos kis R2D2 droidja után. R2, vagyis egy humanoid (ember-szerű) robot működését próbálgatják kozmikus körülmények között a Discovery fedélzetén.

A Discovery tehát, 39-ik repülésével befejezte küldetését. A nyugdíjazott programot pedig új projektek, új űrhajók, és új gondolatok követik. Egy nagyobb hatótávolságú űrhajó kísérletei kezdődnek majd, amellyel ismét a Holdra kívánnak eljutni, sőt, később a Marsra is.

– Come, come, Mr. Scott. Young minds, fresh ideas. Be tolerant!
(Rajta, rajta, Mr. Scott! Ifjú elmék, friss ötletek. Legyen türelmes!)

Ennek az új járműnek az Orion űrhajó nevet adták. Hogy van-e köze a bűbájos, ősrégi Orion űrhajó sorozathoz, nem tudom. Szerintem nincs, de itt Európában sokan vagyunk, akiknek Cliff Allister McLane őrnagy diszkosz-formájú űrhajója jut róla eszünkbe, amint éppen felszáll a tenger alatti kilövő bázisról.

Az űrrepülőgép búcsúzik, de az űrkutatás előtt a végtelen lehetőségek útjait ragyogják be a csillagok.

Mi lehet akkor Kirk kapitány utolsó parancsa?
– WARP SPEED, MR. SULU!
(kb.) (Fénysebességre, Mr. Sulu!)

(A bejegyzésemhez az adatokat részben a NASA oldalairól, részben a Wikipédia illetékes szócikkeiből vettem.)

Nincsenek megjegyzések: