szombat

KÖZÖSSÉG


TŰZIJÁTÉK – AUGUSZTUS 20

2010 július, Magyarország. Itt vagyunk.
Beszéljetek, vagy hallgassatok! Csak legyetek!
Egy "népi" kezdeményezés történetének krónikája. Ez a tűzijáték-társasjáték.
Legyen, vagy ne?
Én nem rejtőzködöm. A maga idején csatlakoztam a Facebook csoporthoz, és másnap az iWiW ugyanilyen kezdeményezéséhez is. Mert nem lehetett nem csatlakozni.
Félreértés ne essék! Kevesen lehettek a csatlakozók között, akik azt hitték, ez a "minden bajra megoldás". Dehogy az. Viszont komoly dolog. Nagyjából akkora, mint ha Pista bácsi elküld 500 forintot éhbéres nyugdíjából az árvízkárosultak számlájára. Egy gesztus, amely bizonyít.
Azt, hogy magyarok vagyunk, együtt, ugyanabban az országban élünk, és érezzük egymást.
Na, azt hiszem, itt lesz a kutya elásva.
Hogy mégis lesz tűzijáték Budapesten, az csak a bizonyíték. És nem is annyira tragikus, hiszen a kormány amúgy is nyilván mindent megtesz a károsultakért. Mégis, bizonyíték, hogy nem ott vagyunk (még), ahová képzeltük magunkat.
Mit akar itt kétszázezer ember? Népakaratot? Együtt? Képes ennyi ember egy célért ugyanazt akarni? Ajaj! Ez baj! És még nagyobb baj, hogy ehhez fórumot is talál, ha nagyon akar.
Hogy a Facebook kezdeményezés oldalát megmagyarázhatatlan támadások érték (cyber-támadások), az talán igaz, talán nem. Az is nagyon életszerű (magyarország-szerű), ha igaz.
Aki nem értené még a lényeget, az keresse meg és olvassa el a Népszabadság idevágó cikkét. (Én nem olvasom el többször, és be sem linkelem, mert ebben a blogban nem lesz Népszabadság link! Még elrettentő példaként sem.)
Az viszont biztos, hogy ez nem az a pillanat, amikor meg szabad állni. Most nem sikerült. Nem baj. Majd legközelebb. (Nem a tűzijátékról beszélek.) Ez a társasjáték. Aki kiszáll, biztosan veszít. Ne szálljunk ki! Beszéljetek, vagy hallgassatok! Csak legyetek!

Nincsenek megjegyzések: